La Central - Acadèmia d'hivern
 
Fa sis anys vaig fer un curs d'introducció al lied a una escola de música, un curs del qual tinc molt bon record pel bon ambient que hi vam viure i perquè va ser la llavor d'aquest web. Ara em fa molta il·lusió explicar-vos que el proper trimestre tornarem a fer aquest curs a la llibreria La Central. Com potser sabreu, La Central ha incorporat darrerament cursos de música a la seva Acadèmia (el de la pianista Sira Hernández sobre la música de Mompou, o, aquest trimestre, l del violoncel·lista Lito Iglesias sobre les suites per a violoncel de Bach, per exemple), i és un plaer que hagin acceptat la nostra proposta, feta en col·laboració amb la Schubertíada a Vilabertran, de fer un curs sobre el lied. No és un bon lloc, una llibreria, per parlar del gènere musical més literari?

El curs mantindrà el títol original, El lied, un gènere proper, perquè la intenció continua sent la mateixa que en aquella ocasió, acostar el gènere als aficionats a la música i donar-ne una visió global als qui ja s'hi han acostat. L'esquelet del curs serà un recorregut pel lied, des dels seus orígens clàssics fins als temps més recents, i els protagonistes seran Schubert, Schumann, Brahms, Wolf, Mahler, Strauss (i, per descomptat, els seus poetes); les seves diferents maneres d'entendre el gènere ens serviran per emmarcar-lo.

Tindrem també altres compositors “secundaris” que afegiran riquesa i color a la visió general; potser Reichardt, potser Loewe, o Mendelssohn, o Weill, o Eisler... no us els puc concretar ara perquè m'agrada deixar un marge, no a la improvisació, però si a l'última hora i els suggeriments dels assistents al curs... Ja veurem per on ens porta el dia a dia! Aquest recorregut el farem amb molta música, i els lieder que escoltarem ens serviran, a més de per il·lustrar els diferents compositors, per parlar de tot allò que es mou entorn del lied: cantants, pianistes, els recitals d'abans, els recitals d'ara, el públic, les diferents maneres d'escoltar...

L'estructura del curs serà la mateixa que el primer cop que el vaig fer, però els continguts variaran lleugerament, aprofitant que disposem d'una mica més de temps. Per exemple, podrem incidir més en el lied abans de Schubert, i en el paper que va jugar Goethe en la seva definició, un tema que vaig apuntar a l'entrada de la setmana passada. O podrem aturar-nos amb més detall en la segona etapa liederística de Schumann, en lloc de quedar-nos només en el 1840.

Com veieu, lied i només lied; aquí a Liederabend obrim el ventall i escoltem cançons en qualsevol llengua, però penso que en un curs d'introducció és millor que no ens dispersem i ens centrem ens els orígens. No us heu preguntat mai perquè al núvol de la capçalera només hi surten compositors de l'àmbit alemany? És perquè va ser la imatge del primer curs; aquest cop, la imatge serà el Schubert que em va regalar el meu amic Miquel.

Ja espero en candeletes que arribi el 14 de febrer. M'ho vaig passar molt bé fent el curs fa sis anys, m'ho vaig passar molt bé quan el vaig fer a Saragossa un parell d'anys després i estic segura que m'ho passaré molt bé també aquest cop. Espero que ens hi trobem i, si és el cas, ens “desvirtualitzem” (paraula estranya amb un significat ben maco). En aquest enllaç teniu tots els detalls pràctics, si hi trobeu a faltar cap informació, pregunteu!
El lloc web de Liederabend utilitza galetes tècniques, essencials per al funcionament del lloc, i galetes analítiques que pots desactivar.