Claustre de Santa Maria de Vilabertran
 

Si a la programació de la Schubertíada hi ha els tres grans cicles de Schubert cantats per tres barítons, haig de començar per aquí, encara que no sigui el principi. Tres obres que no em canso mai d'escoltar, interpretades per tres veus que no em perdria ni que cantessin La bien pagá. El joveníssim Konstantin Krimmel, que em va impressionar amb el seu debut a la Schubertíada el desembre de 2019 (i no vaig ser l'única) cantarà Die schöne Müllerin acompanyat per Daniel Heide; Florian Boesch, un dels cantants més estimats d'aquesta casa, va debutar l'any passat a Vilabertran precisament amb La bella molinera, i enguany hi tornarà amb el gran Malcolm Martineau per interpretar Schwanengesang. Com bé sabeu, és un cicle que es queda una mica curt de durada per a un recital, i Boesch cantarà a més un grup de lieder amb poemes de Goethe: les cançons de l'arpista, Grenzen der Menschheit i un dels meus preferits, Prometheus. Finalment, Schuen i Daniel Heide, que tot el que en digui és poc, tancaran el recorregut pels tres cicles que van començar el 2018 amb Winterreise. Apunteu les dates per als tres concerts: respectivament, 20, 21 i 13 d'agost.

Andrè Schuen em dona l'oportunitat d'anar cap al principi, perquè la Schubertíada 2021 tindrà temporada primavera/estiu i començarà d'aquí a una setmana, el dijous 18 a L'Auditori, amb aquest baríton fantàstic cantant Die schöne Müllerin. Si teniu ocasió d'anar-hi i encara no teniu entrades, afanyeu-vos, perquè en queden ben poques. I per tancar aquest recorregut pels tres cicles, un altre concert, aquest a Galícia, en col·laboració amb el Festival Bal y Gay: el 16 de maig, a la catedral de Mondoñedo, Christoph Prégardien i Daniel Heide interpretaran Winterreise. Lectors gallecs, no us perdéssiu aquest recital!

Els tres concerts restants de la Schubertíada Barcelona seran al Palau de la Música, un minicicle de tres recitals dedicats a Schumann en harmonia o en contrast, això ja ho veurem, amb compositors del sud. Així, Natalie Pérez i Daniel Heide presentaran el 5 de maig un programa que comença amb Frauenlieben und -leben de Schumann i fa un recorregut entre l'occident i un orient que van imaginar de manera molt diferent els compositors alemanys (a partir del Divan de Goethe, en aquest cas) i els francesos. El 27 de maig, Fatma Said i Malcolm Martineau tornaran sobre aquesta idea d'orient i occident, amb el Liederkreis d'Eichendorff com a obra principal, i el 7 de juny, Anna Alàs i Alexander Fleischer combinaran els Gedichte der Königin Maria Stuart i els Lieder von Elisabeth Kulmann amb obres de compositors catalans.

Fins aquí hem mencionat Daniel Heide en cinc ocasions, no hi ha dubte que serà el pianista de capçalera de la Schubertíada d'enguany. L'escoltarem també a la quarta edició a Valdegovía, on acompanyarà dues cantants: Marie Seidler el 16 de juliol, amb un recital variadíssim amb nou compositors, i Sheva Tehoval el 17, amb un programa que alternarà compositors francesos i alemanys. Hi haurà un tercer recital de cançó a Valdegovía, no direm que de lied, perquè les obres seran anteriors a aquest gènere. Carlos Mena i Daniel Zapico interpretaran cançons de compositors dels segles XVII i XVIII.

I ara sí, ara marxem a l'Empordà a acabar de passar l'estiu. Ja us he parlat de tres recitals que s'hi faran, però poseu-vos còmodes perquè n'hi haurà molts més. La setmana del 16 d'agost, o millor dit, del 17, perquè començarà dimarts, hi haurà un seguit de cinc recitals. El primer serà el retrobament amb l'estupenda Katharina Konradi, acompanyada també per Daniel Heide. Ens portaran Fauré, Strauss, Mozart i Schubert; com ja sabeu si l'heu anat seguint, a la soprano li agrada incloure també compositors poc coneguts en els seus programes, i en aquesta ocasió presentarà els Jüdische Lieder de Mieczysław Weinberg. que espero tenir temps de presentar-vos aquí també. Dimecres 18 tindrem un altre duo de categoria, Christoph Prégardien i Julius Drake, amb un programa preciós: els Wesendonck Lieder (digués el que digués Wagner, també són una meravella cantat per senyors), cinc de les disset cançons de Duparc i l'imponent i bellíssim Liederkreis d'Eichendorff (que ja haurem escoltat a Barcelona). Dijous 19 tornarem a tenir Julius Drake, acompanyant el debut a la Schubertíada de Julia Kleiter; ens portaran lieder de Liszt, Mahler, Wolf i Strauss.

Dels dies 20 i 21 ja n'hem parlat, així que passem a l'última setmana de la Schubertíada i els tres últims recitals. És una sort tenir formacions com el Kallias Ensemble, entre altres motius perquè és un conjunt ideal per interpretar cicles com l'Spanisches Liederspiel i els Spanische Liebeslieder, que són un goig; els escoltarem el dimarts 24. L'experiència ens diu que si Wolfram Rieger presenta un jove cantant, no ens ho hem de perdre; el dissabte 28 acompanyarà la debutant Ema Nikolovska, amb un programa que s'adiu molt amb la seva expressivitat, amb obres de vuit compositors diferents. Us heu fixat mai, que aquests programes tan elaborats, entreteixits de compositors, els porten generalment cantants femenines? Tancarà els recitals de la Schubertíada un altre duo jove, format per Esther Valentin i Anastasia Grishutina, però no serà a Vilabertran sinó a un poble que queda a pocs kilòmetres, Vilajuïga, que potser coneixeu per haver tastat la seva aigua. Doncs allà, precisament, les escoltarem, a l'Espai Misteri · Deu d'Aigua Vilajuïga, un escenari que estrenarem, pel que fa als recitals, amb un programa dedicat a l'aigua (és clar).

I Matthias Goerne, que encara no l'he esmentat, que no vindrà, aquest any? I tant que vindrà, en un format nou. Goerne, l'organista Juan de la Rubia i la violinista María Dueñas inauguraran la Schubertíada empordanesa el 12 d'agost a la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, amb un programa que encara no s'ha concretat, però del qual sabem que hi haurà obres de Bach i els Vier ernste Gesänge de Brahms.

La programació de la Schubertíada s'ha presentat aquest migdia (si esteu llegint això el dijous 11 de març), i per això he endarrerit un dia la publicació del post setmanal, per poder-vos-la presentar de seguida. En total hem repassat divuit recitals, i cal afegir-hi dotze concerts més, dels quals només us diré que hi tornarem a escoltar Imogen Cooper i Nicholas Angelich. Com sempre, trobareu tota la informació ben endreçada al web de la Schubertíada.

Per il·lustrar aquest article tan llarg i amb tanta informació, us proposo un lied lleuger i encantador de Schubert amb poema de Ludwig Kosegarten que podrem escoltar a Vilabertran, Alles um Liebe, amb els mateixos intèrprets que l'escoltarem allà, Katharina Konradi i Daniel Heide.

Espero que compartirem tota aquesta música a la Schubertíada!

 


Alles um Liebe

Was ist es, das die Seele füllt?
Ach, Liebe füllt sie, Liebe!
Sie füllt nicht Gold noch Goldes werth;
Nicht, was die schnöde Welt begehrt,
Sie füllt nur Liebe, Liebe!

Was ist es, das die Sehnsucht stillt?
Ach, Liebe stillt sie, Liebe!
Sie stillt nicht Titel, Stand noch Rang,
Und nicht des Ruhmes Schellenklang;
Sie stillt nur Liebe, Liebe!

Gern geb' ich, was ich hab' und bin,
Gern geb' ich's hin um Liebe.
Des Reichthums bunter Seifenschaum,
Der Wollust Rausch, des Ruhmes Traum,
Was frommt es ohne Liebe!

Què omple l’ànima?
Ai, l’amor l’omple, l’amor!
No l’omple l’or, ni el valor de l’or,
ni el que abelleix el món indigne,
només l’omple l’amor!

Què mitiga l’enyorament?
Ai, l’amor el mitiga, l’amor!
No el mitiguen els títols, la posició o el rang,
ni el cascavelleig sonor de la fama,
només el mitiga l’amor!

Donaria de bon grat el que tinc i el que sóc,
tot ho donaria de bon grat per l’amor.
Les virolades pompes de la riquesa,
l’embriaguesa de la luxúria, els somnis de la fama,
de què ens serveixen sense amor?

(traducció de Manuel Capdevila i Font)

 

Articles relacionats