Jeune homme au piano Gustave Caillebotte (1848-1894)
Jove al piano - G. Caillebotte

Fa unes setmanes vaig veure a Instagram les fotografies d'un nou festival de lied a Alemanya. Vaig rumiar-hi i em vaig adonar que els últims anys n'han aparegut uns quants i vaig pensar que podria fer un repàs d'aquests festivals més joves, per celebrar amb els lectors que, com diu un dels hashtags més utilitzats quan parlem de lied, #dasLiedlebt (el lied viu). No se sap mai, potser en alguna escapada coincidirem amb algun d'aquests esdeveniments. O, a l'inrevés; potser una consulta a la programació farà que organitzem una escapada.

  • Shipston Song. El festival més nou dels que us presentaré és tan nou que encara no s'ha estrenat. La primera edició tindrà lloc del 23 al 25 de setembre a Shipston-on-Stour, un poble dels Cotswolds, a Anglaterra. Seran tres concerts sota la direcció artística del pianista Ian Tindale. Espero que a finals de setembre en sentirem a parlar!
  • Brentano Akademie. Aquest és el festival que ha originat aquest article. Va tenir lloc entre el 6 i l'11 de juny a Aschaffenburg (la ciutat on va viure els seus últims anys Clemens Brentano) i el seu director artístic és el tenor Julian Prégardien. El festival serà biennal, i entre edició i edició planteja diverses activitats acadèmiques i, cada tardor, un Wunderhorn Wochenende, és a dir, un cap de setmana Wunderhorn (com potser recordareu, Brentano és, juntament amb Achim von Arnim, el compilador i editor de Des Knaben Wunderhorn, la col·lecció de poesia tradicional que tantes alegries ens dona als aficionats).
  • Projeto: Canção. Tres pianistes, Pedro Costa, João Araújo i Luís Duarte, van fundar l'any passat l'Associação Portuguesa de Lied amb l'objectiu de difondre la cançó de cambra en aquest país. Entre el 4 i el 8 de maig van celebrar a Porto la primera edició del Projeto: Canção, amb concerts i un curs d'interpretació. L'associació té per davant una tasca ambiciosa, estimulant i preciosa!
  • Schubertiade Wieden. Wieden és un dels districtes de Viena, i allà, al Palais Ehrbar s'hi fa des del novembre del 2021 la Schubertíada més jove. La dirigeix el pianista Alejandro Picó Leonís i els concerts de la primera edició s'han repartir durant sis mesos, es va tancar el 5 de juny. Encara no sabem les dates de la següent, però n'estarem pendents.
  • Lied in Würzburg. Aquest festival, fundat pel pianista Alexander Fleischer el 2018, va estar a punt de desaparèixer, víctima de la pandèmia. Feliçment, aquesta primavera ha renascut i ha pogut celebrar amb normalitat la tercera edició; van ser vuit concerts i un curs que van tenir lloc entre el 19 d'abril i el Primer de maig. Esperem que, un cop superada aquesta temporada difícil, el festival continuï el seu camí l'any vinent.
  • RHONEFESTIVAL. Marxem cap a Suïssa, cap a Brig, als Alps, on la soprano Franziska Heinzen va fundar el 2018 aquest festival. Els concerts són tots gratuïts (amb taquilla inversa) i tenen lloc a diferents espais de la localitat, inclosa la riba del Roine. La primera tanda de concerts d'enguany va ser al maig, però encara som a temps d'anar-hi a la tanda de juliol, cada dissabte, i a un últim concert el novembre.
  • Liederleben. La pianista Akemi Murakami és la directora artística d'aquest festival que va nèixer el 2017; si no vaig errada, el nom és un joc de paraules molt adient, perquè "leben" és viure i "erleben" és experimentar. Els concerts de l'edició actual estan molt repartits en el temps, va començar el 14 de març i es tancarà el 7 d'octubre, així que encara podem anar a Munic, que sempre és un plaer, i gaudir a la Residenz dels dos concerts que falten.
  • Hidalgo. També el 2017 i també a Munic naixia aquest festival que podríem dir-ne "alternatiu". Pren el nom d'un lied de Schumann, Der Hidalgo, i el seu lema és un dels seus versos: "Auf denn zum Abenteuer" [Som-hi, doncs, a l'aventura!] El festival evita les sales de concert i fa els recitals a hotels, garatges, perruqueries o a l'aire lliure. No he sabut trobar qui n'està al càrrec (el web parla "d'un petit i entusiasta grup d'amics") ni les dates exactes de la pròxima edició, que sembla que començarà el 10 de setembre.
  • Internationaal Lied Festival Zeist. I arribem als Països Baixos amb el festival més veterà d'aquesta llista. La primera edició va tenir lloc la primavera del 2016 amb la direcció artística del baríton Robert Holl, i va estar dedicada a Franz Schubert (d'això se'n diu començar bé). A partir de l'edició d'enguany, que va tenir lloc entre el 13 i el 22 de maig i va tenir com a lema "Auf Flügeln des Gesanges", els directors artístics són el baríton Henk Neven i el pianista Hans Eijsackers.

Soc conscient que m'hauran passat per alt més d'un i més de dos festivals; també soc conscient que m'he limitat a Europa, i que una bona part dels lectors que segueixen aquest blog ho fan des d'Amèrica; si voleu compartir als comentaris algun altre festival de lied a qualsevol racó de món, us ho agrairé molt.

Al menú d'aquest web hi trobareu, com sempre, més informació a la Sala de concerts. Per una banda, a la pàgina Temporades i festivals, amb l'enllaç als auditoris i festivals més consolidats i, per l'altre, la pàgina Recitals a Catalunya, amb el detall dels pròxims recitals a casa nostra servits per agendaclassica.cat (gràcies!)

Per il·lustrar musicalment aquesta entrada, us proposo que tornem a Der Hidalgo; vam escoltar aquest lied fa gairebé nou anys i en aquella ocasió us vaig explicar la feliç circumstància que el va inspirar; si voleu refrescar aquella història, aquí la teniu. Ara us proposo que escoltem aquest lied de Schumann, amb poema d'Emanuel Geibel interpretada per Heinrich Schlusnus i Sebastian Peschko.

Fins aquí arriba la temporada diguem-ne regular de Liederabend. Acaba el juny, acaben el curs i la temporada musical; molts de vosaltres fareu vacances, us relaxareu i us allunyareu del mòbil, la tauleta o l'ordinador tant com pugueu (i fareu ben fet, la desconnexió és necessària i saludable). Liederabend no farà vacances, almenys no fins al setembre; durant els mesos de juliol i agost trobareu cada setmana un article breu dedicat als concerts de la Schubertíada. Espero que els qui vingueu a Vilabertran trobareu el repàs útil, i que els que no pugueu venir gaudireu de la cançó presentada.

Però de moment, gaudiu de Schumann!

 

Der Hidalgo

Es ist so süss zu scherzen
Mit Liedern und mit Herzen
Und mit dem ernsten Streit!
Erglänzt des Mondes Schimmer,
Da treibt’s mich fort vom Zimmer,
Durch Platz und Gassen weit;
Da bin zur Lieb’ ich immer
Wie zum Gefecht bereit.

Die Schönen von Sevilla
Mit Fächern und Mantilla
Blicken den Strom entlang;
Sie lauschen mit Gefallen,
Wenn meine Lieder schallen
Zum Mandolinenklang,
Und dunkle Rosen fallen
Mir vom Balkon zum Dank.

Ich trage, wenn ich singe,
Die Zither und die Klinge
Vom Toledan’schen Stahl.
Ich sing an manchem Gitter
Und höhne manchen Ritter
Mit keckem Lied zumal,
Den Damen gilt die Zither,
Die Klinge dem Rival.

Auf denn zum Abenteuer!
Schon losch der Sonne Feuer
Jenseits der Berge aus.
Der Mondnacht Dämmrungsstunden,
Sie bringen Liebeskunden,
Sie bringen blut’gen Strauss,
Und Blumen oder Wunden
Trag’ morgen ich nach Haus.

És tan dolç fer broma
amb cançons i amb el cor
i amb les serioses baralles!
La resplendor de la lluna
m'empeny a deixar la meva habitació
i voltar per places i carrers;
sempre estic preparat
per a l'amor i la lluita.

Les belles de Sevilla
amb ventall i mantellina
observen al llarg del riu;
escolten amb plaer
quan sonen les meves cançons
acompanyades per la mandolina.
I em cauen roses fosques
des dels balcons agraïts.

Porto, mentre canto
la cítara i l'espasa
d'acer de Toledo.
Canto cap a moltes gelosies
i em mofo de molts cavallers
amb les cançons més agosarades,
la cítara és per a les dames,
l'espasa pel rival.

Som hi, doncs, a l'aventura!
Ja s'apaga el foc del sol
a l'altre cantó de les muntanyes.
Les hores del capvespre de les nits de lluna
porten noves d'amor,
porten rams vermells com la sang,
i amb flors o ferides
tornaré al matí cap a casa.

 

Articles relacionats