Schubertíada a Vilabertran 2015
 
Com us comentava ahir aquesta setmana he endarrerit un dia la publicació de l'entrada del blog; el motiu és que avui dijous s'ha presentat la Schubertíada a Vilabertran 2015, la 23ena edició del festival. Aquí teniu un repàs de la programació, centrat sobretot en el que més ens interessa aquí, el els recitals de lied. Ja us avançó que tindrem Matthias Goerne, és clar, però també, i per primer cop, Measha Brueggergosman, Luca Pisaroni, Sarah Connolly i Dorothea Röschmann. A més, hi haurà el concert debut d'Oddur Jonsson. Som-hi?
 
  • Tenim dos recitals dedicats íntegrament a Schubert; el primer, el divendres 21 d'agost, a càrrec del baix baríton Luca Pisaroni i Wolfram Rieger. El seu programa m'agrada molt, hi ha cançons tan precioses com Auf der Donau o Der Wanderer an der Mond o tan divertides com les tres cançons italianes L'incanto degli occhi, Il modo di prender moglie o Il traditor deluso. L'altre recital íntegrament amb cançons de Schubert és el del baríton Oddur Jonsson i Julia Pujol (28 d'agost), amb El cant del cigne i les "cançons de l'arpista" (i no em direu que no estem ben preparats a Liederabend per escoltar-les).
  • També hi haurà Schubert en els recitals de les tres cantants. La soprano Measha Brueggergosman i Justus Zeyen hi dedicaran la primera part del recital inaugural (20 d'agost); a la segona tindrem Shéhérezade de Ravel i els Wesendonck Lieder de Wagner, en la poc habitual versió original per a piano. La mezzosoprano Sarah Connolly i Malcolm Martineau (27 d'agost) faran un grup de cançons també poc habituals, els tres Ellens Gesänge (i no només la tercera, que és la que coneixem tots); a més Connolly interpretarà Frauenliebe und -leben i a la segona part una selecció de cançons de Roussel, Britten, Gourney i Turina. No s'imagina com em farà de feliç cantant Sleep de Gurney! La soprano Dorothea Röschmann (28 d'agost), també acompanyada per Malcolm Martineau, cantarà les "cançons de Mignon" (és a dir, que el mateix dia tindrem l'arpista i Mignon) i després una selecció dels Mörike Lieder de Wolf, una selecció de Des Knaben Wunderhorn i els Rückert Lieder de Mahler.
  • El recital de Matthias Goerne i Alexander Schmalchz (23 d'agost) estarà dedicat íntegrament a Schumann, amb els Liederkreis op. 39 i op. 24 com a plat fort. I sabeu aquell lied, Liebesbotschaft, que em va tenir encantada totes unes vacances? Doncs també.
  • Més obres vocals de Schubert però en un format diferent: amb cor. El darrer concert de la Schubertíada, el 29 d'agost, és un concert dedicat a les obres de Schubert per a cor sol, amb solista i amb piano, entre ells la cantata Mirjams Siegesgesang. Els protagonistes seran el Cor de Cambra de la Diputació de Girona, la soprano Elena Copons i el pianista Francisco Poyato.
  • Ens queda per comentar un concert amb música vocal que cal destacar molt especialment: el dissabte 22 d'agost s'interpretarà per primer cop a la Schubertíada La cançó de la terra de Gustav Mahler (simfonia? cicle de lieder? Les dues coses?), en la versió de cambra d'Arnold Schoenberg. Els solistes seran Matthias Goerne i Charles Reid, que cantaran acompanyats per un ensemble orquestral que es reuneix especialment per a l'ocasió; el director serà Josep Pons.
  • Passem ja, més breument, als concerts instrumentals. Per una banda tindrem, en dues sessions matinals (22 i 23 d'agost), la integral de les suites per a violoncel de Bach amb Arnau Tomàs. en què l'Arnau anirà explicant les diferents peces. Un altre concert especial és el familiar, Descordant Franz Schubert, amb solistes de la Camerata 432 i David Puertas com a narrador.
  • Ja amb el format habitual de concert, un minifestival per a quartets en tres dies consecutius, 24, 25 i 26 d'agost: el Quartet Casals, el Quartet Gerhard i el Cuarteto Klimt. Hi haurà també dos recitals de piano, amb Ignasi Cambra (26 d'agost) i Iván Martín (29 d'agost) i, finalment, el concert debut del violoncelista Fermín Villanueva acompanyat pel pianista Stephan König (24 d'agost) en què hi haurà l'estrena absoluta de dues obres del mateix Stephan König i de Jordi Cervelló.
En total són disset concerts que estaran concentrats en deu dies, entre el 20 i el 29 d'agost; a més hi haurà quatre conferències de les quals us parlaré més endavant. Trobareu el detall dels programes i tota la informació sobre la Schubertíada a Vilabertran al seu web (a partir de les cinc de la tarda d'avui, aproximadament).

Amb el que us he explicat, no us ve de gust una escapada a l'Empordà? Per anar fent boca, ahir vam escoltar Nacht und Träume, que interpretaran Measha Brueggergosman i Justus Zeyen al concert inaugural de la Schubertíada; avui encetarem el Liederkreis, op. 24, un cicle amb poemes de Heinrich Heine. N'escoltarem el primer lied, Morgens steh' ich auf und frage (Al matí em llevo i pregunto), interpretada per Matthias Goerne i Vladimir Ashkenazy.
 
Morgens steh' ich auf und frage 
 
Morgens steh' ich auf und frage:
Kommt feins Liebchen heut?
Abends sink' ich hin und klage:
Aus blieb sie auch heut.
 
In der Nacht mit meinem Kummer
lieg' ich schlaflos, lieg ich wach;
träumend, wie im halben Schlummer,
träumend wandle ich bei Tag.

Al matí em llevo i pregunto:
vindrà avui la meva gentil estimada?
Al vespre vaig al llit i em lamento:
avui tampoc ha vingut.

A la nit, amb la meva pena,
resto despert, sens poder dormir;
somiant, com en un mig adormiment,
somiant, camino de dia sense objecte.

 

(traducció de Salvador Pila)

 
Afegir comentari

Comentaris

  • No s'han trobat comentaris

Hem parlat dels compositors...

i dels poetes...

Han cantat...

i els han acompanyat...

LIFE Victoria 2020

Sèries

Les deu cançons més tristes
serie tristes
Les deu cançons més feliçes
serie felices
Deu cançons amb cuques
serie cuques
Cançons de Wilhelm Meister
serie Wilhelm
Lied goes pop
serie pop
Abecedari Liederabend
serie abecedari
El Màster en Lied de l'ESMUC ens visita
serie esmuc

Utilitzem cookies per millorar la nostra web i la teva experiència de navegació Llegir més

Accepto