Aquesta setmana avanço la publicació de l'article un dia, dimarts en lloc de dimecres, per compartir amb vosaltres la programació de la Schubertíada, que s'acaba de presentar.

Schubertíada Vilabertran

La Schubertíada celebra aquest 2022 la seva 30a edició, i ho fa amb una programació generosa en molts sentits: en el nombre de concerts, en la qualitat dels músics, en la varietat dels programes i, fins i tot, en l'extensió del calendari. Teniu l'agenda a mà? Apunteu, doncs: la Schubertíada Vilabertran es farà entre l'11 i el 28 d'agost. Hi haurà vint-i-tres concerts, dels quals us comentaré aquí els setze recitals de cançons. No us enganyava, quan deia que era una programació generosa. No sé com m'ho faré per organitzar el tradicional repàs a l'agost, però bé, ja arribarà, això. De moment miraré d'organitzar-me per repassar-los tots en aquest article. Esteu preparats? Doncs som-hi.

Començo pel diumenge 21, perquè aquest dia serà la celebració oficial de la 30a edició i, a més, els concerts seran un homenatge a algú que m'estimo molt, i sé que molts lectors us l'estimeu també: Jordi Roch, l'ànima de la Schubertíada. Aquest dia hi escoltarem Julie Fuchs, a qui estem veient aquests dies cantant Mélisande al Liceu; debutarà a la Schubertíada amb cançó francesa, Fauré i Poulenc, acompanyada per Daniel Heide. També tindrem el goig de tornar a escoltar junts Ema Nikolovska i el gran Wolfram Rieger, quin recital tan fantàstic van oferir l'any passat! El programa d'enguany encara no està concretat, però sembla que hi haurà Dvořák, Schubert i Toldrà. I, per acabar la jornada tindrem Matthias Goerne, Alexander Schmalcz, Schubert i La bella molinera. Oi que tot fa pensar que serà una tarda plena d'emocions?

Goerne farà un altre concert, aquest amb Seong-Jin Cho. Del programa sabem que hi haurà Wolf i Schumann, i només això ja em fa venir aigua a la boca. I, ja que estem amb barítons, seguim per aquí. Estic molt contenta que tornem a tenir Manuel Walser a la Schubertíada, és un cantant que m'agrada molt; aquesta vegada estarà acompanyat per Akemi Murakami i cantarà l'Schwanengesang i una selecció de lieder també de Schubert amb poemes de Seidl; un 'tot Schubert' preciós... I per programa impressionant, el d'Andrè Schuen i Daniel Heide, que gira entorn la nit i els comiats: hi haurà els Kindertotenlieder de Mahler, dos grups de lieder de Schubert amb joies com Nachtviolen i Nacht und Träume i, per si no n'hi hagués prou, una selecció de lieder de Korngold preciosos. També torna Konstantin Krimmel (visca!), acompanyat per Wolfram Rieger; farà balades de Loewe, que les clava, i més Schubert. Hi ha autèntiques belleses, però volia destacar un lied magnífic que s'escolta molt poc als recitals (i vam escoltar aquí no fa gaire), Auf dem Strom, amb la col·laboració especial del trompista José Vicente Castelló. Hi haurà més Loewe a la Schubertíada, amb un cantant que tots els wagnerians coneixereu: Johannes Martin Kränzle. No us perdeu aquest concert amb el pianista Hilko Dumno, perquè promet: a més de Loewe i Wolf, hi haurà una raresa de Schubert, Die Bürgschaft, i un cicle de cançons jueves de Richard Rudolf Klein que serà una mica com estar escoltant El violinista a la teulada; és un programa complex que exigeix un especialista com Kränzle.

Acabem el repàs dels barítons parlant de Ferran Albrich i l'Acadèmia de la Schubertíada. Com bé sabeu, els alumnes de l'Acadèmia han treballat els últims anys amb Wolfram Rieger els programes que presentaven a Vilabertran, el mateix Albrich va fer-ho l'estiu passat. Enguany el projecte creix i es desdobla: el baríton i la soprano Mercedes Gancedo treballaran amb Matthias Goerne una selecció de Des Knaben Wunderhorn de Mahler i la soprano María Díaz Coca i la pianista Jaesung Hong, per una banda, i el contratenor Constantin Zimmermann per una altra (el primer contratenor de la història de la Schubertíada!) prepararan el seu concert amb Juliane Banse i Wolfram Rieger.

Els dos professors Juliane Banse i Wolfram Rieger faran un concert junts, amb un programa també de pes: Frauenliebe und -leben de Schumann, una selecció de lieder de Brahms que inclou els impressionants Vier ernste Gesänge i, per tancar, una altra col·laboració especial: Konstantin Krimmel pujarà a l'escenari per cantar amb Banse una selecció de duets de Schumann. Seguint amb les sopranos, torna també Julia Kleiter, acompanyada novament d'un altre dels pianistes més estimats d'aquesta casa, Julius Drake. El seu programa té una primera part amb lieder poc coneguts de Schubert (quin plaer, aquestes descobertes!) i una segona que ens porta cap al tombant de segle, amb Berg, Schönberg i Wolf (Kleiter va fer l'any passat un Wolf magnífic!). Un dels debuts a la Schubertíada serà el de la jove Johanna Wallroth, que estarà acompanyada per Malcolm Martineau, ja que parlem de pianistes estimats. A més de Schubert i Mahler (us heu fixat mai que bé que combinen aquests dos compositors?), la soprano farà mélodies de Debussy, cançons de la compositora sueca Agathe Backer Grøndahl i el fantàstic Opus 48 de Grieg. Només ens resta per mencionar una soprano, Marlis Petersen, que farà el concert inaugural acompanyada per Stephan Matthias Ladermann. Els seus programes sempre són molt personals i trava molt bé un munt de compositors, dotze, en aquest cas, per crear atmosferes molt particulars; el títol ens en dona una pista, Innenwelten (Móns interiors).

Només em resta parlar de tres recitals. Per una banda, el de Catriona Morison, l'única mezzosoprano juntament amb Ema Nikolovska. El seu concert serà el dimarts 16 i l'acompanyarà Ammiel Bushakevitz per interpretar Brahms, Strauss i un dels meus cicles preferits, els Rückert Lieder de Mahler. A més, hi haurà una altra col·laboració especial, la de Lara Fernández, que interpretarà amb Morison i Bushakevitz els Zwei Gesänge per a veu, viola i piano, dues cançons precioses de Brahms. Només us dic una cosa: la mezzosoprano cantarà a Barcelona al maig; veniu a escoltar-la i correreu a comprar entrades pel seu concert a Vilabertran.

Finalment, els dos tenors. Roger Padullés i Francisco Poyato faran un programa centrat en Garreta. L'acompanyaran altres dos compositors empordanesos o gairebé, Serra i Toldrà, i altres dos de més lluny, Beethoven i Grieg. I acabo amb el gran Christoph Prégardien, acompanyat per Julius Drake; ben segur que amb ells viurem una altra gran nit amb un programa fantàstic: Schubert, Wolf i el Dichterliebe de Schumann.

Hauria d'anar acabant, ho sé. Això ha quedat molt llarg, i això que he parlat només de la Schubertíada Vilabertran. El millor és que us mireu la programació amb calma; la trobareu, ben endreçada, al web de la Schubertíada.

Per il·lustrar aquesta entrada, us proposo un lied preciós d'Hugo Wolf que vam escoltar aquí fa uns anys, Verschwiegene Liebe. En aquesta ocasió l'escoltarem interpretat per Christoph Prégardien (acompanyat aquí per Michael Gees), que la cantarà també a Vilabertran.

 

Verschwiegene Liebe

Über Wipfel und Saaten
In den Glanz hinein -
Wer mag sie erraten,
Wer holte sie ein?
Gedanken sich wiegen,
Die Nacht ist verschwiegen,
Gedanken sind frei.

Errät' es nur eine,
Wer an sie gedacht
Beim Rauschen der Haine,
Wenn niemand mehr wacht
Als die Wolken, die fliegen -
Mein Lieb ist verschwiegen
Und schön wie die Nacht.

Damunt brancams i sembrats
Endins de l'esplendor --
Qui el pot endevinar?
Qui el pot atrapar?
Els pensaments es gronxen,
la nit és silenciosa,
els pensaments són lliures.

Només una l'endevina,
qui ha pensat en ella,
per el mormol del boscatge,
quan ja ningú més vigila
llevat dels núvols que voleien --
El meu amor és silenciós
i bell com la nit.

(traducció de Salvador Pila)

 

Articles relacionats

Comments powered by CComment

El lloc web de Liederabend utilitza galetes tècniques, essencials per al funcionament del lloc, i galetes analítiques que pots desactivar.