L'adoració dels Mags - Giotto

Benvolguts, bon any nou! Que el 2024 ens porti tot de coses bones i força i paciència per entomar les que no ho siguin.

Aquesta setmana acabem el cicle de Nadal amb una cançó dedicada als Reis d'Orient, com altres anys. Enguany, però, em permeto una petita llicència, perquè escoltarem un cant gregorià. O, millor dit, una adaptació d'un cant gregorià que Anna Lucia Richter i Ammiel Bushakevitz han inclòs en el seu disc Licht, un enregistrament que recull 800 anys de cançó alemanya, tot el període de notació musical moderna. Per acabar, però, després d'haver arribat al segle XXI, els artistes tornen al passat, a una obra anterior al període que abasta el disc: Tria sunt munera. I com que la peça em va agradar molt, i parlava de l'Epifania, me la vaig apuntar a la llibreta per a aquesta setmana.

Aquest responsori gregorià es troba recollit a diverses fonts; l'adaptació de Richter i Bushakevitz parteix de l'Introitus de la catedral de Colònia, del segle XI, una obra que continua interpretant-s'hi regularment (en aquest temple hi ha un impressionant reliquiari que, suposadament, conserva les relíquies dels Reis d'Orient). El text del responsori té una clara voluntat didàctica, és un comentari al misteri de l'Epifania que ens explica el simbolisme dels tres regals que els savis porten al Nen. Així que si no recordeu ben bé per què or, encens i mirra, pareu atenció a la lletra de Tria sunt munera.

Abans d'acabar, un petit apunt liederístic: Ammiel Bushakevitz acompanya la mezzosoprano amb una viola de roda, és a dir, l'instrument que toca Der Leiermann a l'últim lied de Winterreise. Pareu atenció al so de l'instrument, que no és gaire sovint que tenim oportunitat d'escoltar-lo, i recordeu (o escolteu de nou) com sona el piano a Der Leiermann.

Que tingueu una bona Nit de Reis, i que la il·lusió que reparteixen ens duri tot l'any!

 

Tria sunt munera

Tria sunt munera pretiosa,
Quae obtulerunt magi domino in die ista,
Et habent in se divina mysteria:
In auro ut ostendatur Regis potentia,
In thure sacerdotem magnum considera,
Et in myrrha Dominicam sepulturam.

Tres són els preuats regals
que portaren els mags al Senyor en aquest dia,
i guarden en ells misteris divins:
en l’or es mostra el poder reial
en l’encens, es considera el Summe Sacerdot,
i en la mirra, la sepultura del Senyor.
 

Articles relacionats

Comments powered by CComment

El lloc web de Liederabend utilitza galetes tècniques, essencials per al funcionament del lloc, i galetes analítiques que pots desactivar.