Prégardien, Christoph

 • Nascuda de l'escuma de les ones

  Cançó de la setmana: Wie die Wellenschaumgeborene (W. Killmayer) - C. Prégardien, S. Mauser
   
  The birth of Venus - A.Hirémy-Hirschl

  Wilhelm Killmayer va néixer el 1927 a Munic, i va morir a una localitat propera, a Stanberg, el dia abans de fer els noranta anys. Va néixer prou tard per no haver d'anar a la guerra (Dietrich Fischer-Dieskau, per exemple, nascut només dos anys abans, no va tenir tanta sort); naturalment, aquell desastre va influir en la seva vida (aquí caldria dir que va ser l'únic de la seva classe que [...]

 • Schubertíada 2022. Programació

  Cançó de la setmana: Verschwiegene Liebe(H. Wolf) - C. Prégardien, M. Gees
   
  Schubertíada Vilabertran

  La Schubertíada celebra aquest 2022 la seva 30a edició, i ho fa amb una programació generosa en molts sentits: en el nombre de concerts, en la qualitat dels músics, en la varietat dels programes i, fins i tot, en l'extensió del calendari. Teniu l'agenda a mà? Apunteu, doncs: la Schubertíada Vilabertran es farà entre l'11 i el 28 d'agost. Hi haurà vint-i-tres concerts, dels quals us comentaré aquí els setze recitals de cançons. No us enganyava, quan deia que era una programació generosa. No sé com [...]

 • Prégardien y Schubert

  Prégardien y Schubert
  Ritmo (novembre 2021)
  Christoph Prégardien - Franz Schubert Song Cycles
 • Schubertíada 2021 | Der Engel

  Cançó de la setmana: Der Engel(R. Wagner) - C. Prégardien, M. Gees
  Der Himmel über Berlin

  A Der Himmel über Berlin [El cel damunt de Berlín], la pel·lícula de Wim Wenders, els àngels deambulen per la ciutat, invisibles per a tothom excepte per als nens; observen la vida dels humans, però no hi poden interferir. Si més no, això sembla al començament, perquè al llarg de la història esbrinarem que alguns humans que viuen entre nosaltres són àngels que van renunciar a la seva condició.

 • Lux aeterna

  Cançó de la setmana: Urlicht(G. Mahler) - C. Prégardien, M. Gees
  roses blanques

  Els textos de Des Knaben Wunderhorntant poden explicar una rondalla com compartir els horrors de la guerra; ironitzar sobre un miracle com expressar una profunda espiritualitat. Aquest és el cas d'Urlicht.No sabem quina mà el va escriure, ni si amb el temps va passar per moltes mans que el van anar modificant fins a donar-li la forma que coneixem gràcies a Brentano i Arnim, però podem suposar que aquest autor anònim (i potser col·lectiu) estava familiaritzat amb els evangelis i els ritus catòlics.

 • SV19 - Memnon

  Cançó de la setmana: Memnon (F. Schubert) - C. Prégardien, A. Staier
  Eos and Memnon. Amphora, 6th century BC

  Ja hem entrat a l'agost, som en temps de Schubertíada. Dedicarem les quatre setmanes del mes a repassar vuit dels concerts a Vilabertran, parant atenció als lieder que n'haguem escoltat fins ara. El novè recital és el de l'Acadèmia, que no en coneixerem el programa fins a l'últim moment i no crec que siguem a temps de parlar-ne. Com sempre, espero que aquestes entrades breus us siguin útils si aneu als recitals. Si no hi aneu, si més no tindreu una cançó nova per escoltar i, qui sap, potser us vindrà de gust tornar a escoltar alguna de la llista.

 • La tomba d'Anacreont

  Cançó de la setmana: Anakreons Grab (H. Wolf) - C. Prégardien, M. Gees
   
  Kew Gardens

  La fascinació que el romanticisme alemany sentia per la cultura grega clàssica va quedar reflectida al lied a través dels poemes que triaven els compositors. Dels lieder que hem escoltat fins ara, segurament el que ens parla més clarament d'aquesta atracció és Die Götter Griechenlands, però hi hem trobat amb certa freqüència referències més o menys explícites a personatges mitològics com Ganimedes o Ícar. El lied que us proposo d'escoltar avui, Anakreons Grab (La tomba d'Anacreont) està vinculat també a la cultura grega, però no a través de figures imaginàries sinó d'una de real: Anacreont.

 • SV18 - An mein Herz

  Cançó de la setmana: An mein Herz (F. Schubert) - C. Prégardien, J. Drake
   
  Interior - V. Hammershøi

  Tercera i última entrada dedicada a la Schubertíada Vilabertran; amb els recitals d'Anna Lucia Richter i Gerold Huber, Andrè Schuen i Daniel Heide i Christoph Prégardien i Julius Drake completem el repàs de la sèrie d'onze que vam començar fa dues setmanes.

 • De mestres i casaments

  Cançó de la setmana: Edone (F. Schubert) - C. Prégardien, G. Johnson
   
  Teresa Grob - Heinrich Hollpein
  - "Estimada, vols casar-te amb mi?"
  - "Sí que ho vull!"
  - "Doncs espera, que porto la nòmina al jutge, vejam què hi diu."
   
  El 1815 va entrar en vigor a Viena una llei, l'Ehe Konsens Gesetz (llei de consentiment del matrimoni), que establia que un home només podia casar-se si demostrava la seva solvència econòmica. Trobo que la llei és sorprenent, no només per la intromissió a la vida privada dels ciutadans, que això Metternich i companyia ja ho tenien, sinó perquè em costa de creure que molta gent no tirés pel dret i fes la seva amb o sense papers [...]
El lloc web de Liederabend utilitza galetes tècniques, essencials per al funcionament del lloc, i galetes analítiques que pots desactivar.